Så här tyckte Ala om att åka Club Swan 50!

Bild på tävlingsvinnare Ala Shakrah tillsammans med finska teamet i Nord Stream Race på deras Club Swan 50.

Så här tyckte Ala om att åka Club Swan 50!

Den 19 juni startade vi en tävling, där din båtberättelse kunde ge dig en plats på Åländska Segelsällskapets Club Swan 50 i ÅF Inshore Race. Bidragen var många och konkurrensen stenhård, men till slut kunde juryn enas om en värdig vinnare. Du som följt oss vet att vi utsåg Dan Fröblom, men tyvärr hade han inte möjlighet att axla vinnarrollen och åka med i swanen. Som mycket god tvåa utsåg vi därför Ala Shakrah.

Den 30 juni var vi på plats i Stockholm och träffade Ala, precis när han och Åländska Segelsällskapet angjort vid bryggan efter målgång i tävlingen ÅF Inshore Race. Det var en upprymd Ala som mötte oss för en kort pratstund.

Din berättelse var bland de bästa och det var till slut du som fick åka med i swanen! Hur känns det?

Ja, jag fick ju frågan i förrgår, så jag blev överraskad och glad. Riktigt roligt det här! Vilken tur att jag hade möjlighet att komma hit!

Hur var åkturen?

Fantastisk! Laget var så synkade. Det var härligt att se hur de samarbetade, hade det roligt och skämtade tillsammans. De frågade om jag kunde något sedan innan, och när jag sa att jag har seglat en del så fick jag hoppa in och vinscha. Det är bara att köra!

Ala är kund hos Alandia och seglar en IW 31. Här är hans berättelse!

Första gången jag satte min fot på en segelbåt var för fyra år sedan, då jag och en vän tog en helgkurs ihop på ABC-seglarskola. Det var så roligt, spännande och utmanande att vi bestämde oss där och då för att spendera sommaren med att utforska om det kunde bli vår nya gemensamma hobby.

En månad senare hade vi hyrt en Maxi 77 som vi skulle öva på och undersöka om båtintresset var övergående eller inte. Ägaren var införstådd med att vi var nybörjare och erbjöd sig att ta oss ut på en kort tur för att "ge oss lite tips" då vi helgen efter planerade vår första längre tur. Den skulle gå från Kyrkviken på Lidingö till LSS Klubbholme. Det gick inte snabbt, vi var otajmade i precis varenda slag, vi mindes inte hälften av alla nya ord som hörde till båten och seglingen men vi hade strålande väder och det började fantastiskt.

Första incidenten inträffade när vi några timmar efter avfärd började närma oss Vaxholm. Närmare bestämt Tenösund. Vi visste som sagt inte mycket om båtar och inget om motorbåtar. Inte heller något om powerboats eller Powerboat Weekend (Sveriges största powerboat race, reds. anm.). Vi hade inte heller någon aning om vad som händer när cirka 100+ powerboats ska igenom ett trångt sund på en och samma gång Två seglare med 16 timmars seglingserfarenhet var gjorde sitt bästa att parera svallvågorna från båt efter båt med motorer på 200+ hästkrafter. Men det första ofrivilliga doppet skedde någonstans efter tionde båten. Därefter fortsatte äventyret, där jag hamnade i vattnet (två gånger), vi seglade på grund (två gånger), vi hamnade i storbråk (en gång) och vi tappade utombordaren i vattnet (en gång).

När jag satte min fot på fast land igen var jag 100 % förvissad om att jag kommer skaffa en egen segelbåt så fort som möjligt, och jag visste att min initiala förälskelse till segling övergått till kärlek.

Följ oss på Facebook för att inte missa fler fantastiska berättelser och de andra tävlingar som väntar framöver!