Ett händelserikt stopp i Stockholm för det finska laget i Nord Stream Race

Ålands flagga vajar ovanför Alandias i masten på Åländska Segelsällskapets Club Swan 50, mot en klarblå, solig himmel.

Ett händelserikt stopp i Stockholm för det finska laget i Nord Stream Race

Åländska segelsällskapet är vid gott mod och fortsätter mot Helsingfors i Nord Stream Race, trots en allvarlig skada på båten och en förlust i helgens ÅF Inshore Race.

Nord Stream Race är Östersjöns längsta off shore-race och pågår mellan 16 juni och 6 juli. Det startade i Kiel i Tyskland och består av fyra etapper, med stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. En blandning av offshore-ben och inshore-tävlingar i olika länder, på vägen till slutdestinationen Sankt Petersburg, väntar de fem deltagande ländernas team. Vi sponsrar Åländska Segelskapet, som kvalificerade sig för en plats i Nord Stream Race genom att vinna den Finländska Seglingsligan förra året. Alla deltagande lag seglar samma typ av båt, en Club Swan 50, vilket lyfter fram segelteamens skicklighet, uthållighet och laganda. Det gör det till en extra stor ära att ta hem Nord Stream Races silverbuckla.

Det finska teamet

Åländska Segelsällskapets team har handplockats av kapten Staffan Lindberg, kappseglingschef vid Åländska Segelsällskapet. Han seglar tillsammans med en besättning bestående av yngre förmågor varvat med erfarna medlemmar. De flesta av besättningsmedlemmarna har inte seglat båtar liknande Club Swan 50 tidigare, utan har mer vana från jolle-världen. Men som Staffan beskrev båten när vi träffade honom i Stockholm - “Den är stor, men känns som en jolle. Det går snabbt att komma in i”.

En dramatisk natt följd av tävling

I lördags (30 juni) ägde ÅF Inshore Race rum i Stockholm, som utgjorde slutet av den andra etappen i Nord Stream Race. Åländska Segelsällskapet kom fram till sin bryggplats i den svenska huvudstaden omkring klockan tre på morgonen, efter en händelserik seglats. Under natten blåste stark vind, nästan kuling, och vinden låg så så att lagen fick kryssa upp. Då hände det som inte fick hända: Något gick sönder på båten och den började ta in vatten. Som tur var lyckades laget åtgärda felet och kunde fortsätta seglingen utan att behöva avbryta. De kom alltså fram till Stockholm tidigt på morgonen och starten på ÅF Inshore Race gick strax före ett på dagen, så de fick inte mycket vila innan. Men båten höll och de kunde genomföra tävlingen, även om de gick i mål sist av alla. När vi träffade laget var de ändå nöjda över att kunna fortsätta tävlingen, trots skadan på båten. Lagkapten Staffans kommentar på lördag eftermiddag var “Ja, det är lite småfix att ta tag i, men vi seglade ju nu, så det är alltid något!”

Stor lycka till i resten av tävlingen ÅSS, önskar vi på Alandia!

Finska teamet, från Åländska Segelsällskapet, i Nordic Stream Race 2018 står uppställt på sin Club Swan 50 i Stockholm.