I verktygslådan på båten

Närbild på slangklämmor och skruvar på rödorange underlag.

Du har säkert dina favoriter i verktygslådan - beroende på båttyp, hur du använder båten och vad du själv prioriterar. Här kommer några allmänna tips på saker som du kan matcha mot dina favoriter!

Något som alltid har utrymme för påfyllning är verktygslådan! Det är en fin avvägning mellan att känna sig helt trygg långt från nästa hamn och ändå hålla nere båtvikten. Kom ihåg att lägga verktygen på en plats där de inte ramlar i vattnet! Byxfickan är visserligen en snabb lösning, men lutar du dig åt fel håll riskerar du en skattjakt på havets botten.

Självklart ska du se till att alltid ha obligatorisk utrustning så som flytväst, länspump eller öskar och en behändig brandsläckare ombord. Telefonnummer till ditt varv och Svenska Sjöräddningssällskapet bör du inte heller lämna på land.

Multiverktyg

Flera funktioner i ett och samma verktyg är aldrig fel. Det klassiska multiverktyget att ha nära är en Leatherman. Välj en modell som passar just dina behov. Skruvmejslar med olika huvuden, sax, kniv och såg gör att verktyget passar för många olika tillfällen. I många modeller finns också korköppnare - om du är sugen på att avnjuta ett gott, alkoholfritt vin så skriver vi om det här!

Tejp

Många situationer har räddats av en bra tejp. Med eltejp och silvertejp på båten kan du göra temporära lagningar av det mesta. En billig investering i din trygghet!

Tätmassa

Det viktigaste egenskapen hos en båt är att den flyter. Därför är det klokt att packa med någon typ av tätmassa som kan stoppa läckor. Välj produkter som är anpassade för att täta marina material och som håller under fuktiga förhållanden. Stay Afloat är en massa som liknar modellera och kan laga exempelvis en trasig bordgenomföring eller till och med en trasig slang.

Slangklämmor

En blygsam komponent som återfinns på flera ställen i båten är slangklämman. Skulle kylslang, avloppsslang eller bränsleslang lossna eller erodera är det guld värt att ha några extra nära till hands. Se också till att du har skruvmejslar som passar för att dra åt dem.

Reservdelar

Ha för vana att se över så att du har reservdelar till viktiga funktioner, och att du vet hur du ska göra för att byta dem. Hur många verktyg du än packar ned så går vissa saker inte att lösa utan reservdelar. En säkring är lätt att byta ut bara du har rätt sort med dig. Kom också ihåg smörjolja och kylvätska så att du kan ta väl hand om din motor (om du har en).

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!