Förälska dig gärna i en båt men besikta innan du köper

Förarplats i öppen, vit båt med detaljer i mörkt trä. I bakgrunden syns solbelyst vatten och skog på land.

Du har hittat en pärla, förälskat dig och vill inget hellre än att genomföra köpet och få hem den så att säsongen kan börja. Vi förstår. Men försök ta det lugnt ändå – lite eftertanke före kan rädda sommarens sjöliv.

När du är nyförälskad i en båt och vill få hem den så fort som möjligt är det lätt att agera överilat. Säljaren kanske framstår som en ärlig person med koll på läget, men trots goda intentioner från alla inblandade råkar många köpare ut för dolda fel. Genom att besikta båten innan köp och välja en bra båtförsäkring är du en god bit på vägen mot ett tryggt båtköp.

Vi rekommenderar att du pratar med ditt försäkringsbolag innan du gör besiktningen. De kan ha synpunkter på vilket slags besiktning som ska utföras för att båtförsäkringen ska vara giltig.

Båtförsäkringar och dolda fel

Om du har din båt försäkrad hos oss på Alandia så kan du under vissa förutsättningar nyttja vår garanti mot dolda fel och slappna av lite mer – skyddet gäller för fel som upptäcks upp till 30 dagar efter köp.

Om du inte har en båtförsäkring som täcker dolda fel bör du vara extra noga med att kontrollera det säljaren säger och anlita en professionell besiktningsman. Fråga också ditt försäkringsbolag vad de kan hjälpa till med.

Vad är ett dolt fel?

Som dolda fel räknas fysiska fel på en båt som inte upptäcks vid besiktningstillfället. Det kan handla om plottern som går sönder, ett ankarspel som börjar krångla eller en motor som skär, trots att allt såg bra ut vid besiktningen. Fel som beror på ålder, normalt slitage eller att båten inte skötts som den ska räknas inte som dolda fel.

Om du vill veta mer om dolda fel och vår garanti, hör gärna av dig till oss på telefonnummer 08-630 02 45!

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!