Köpa ny eller begagnad båt - Tips och råd

Rödvit segelbåt förtöjd vid brygga, träden på land speglas i vattnet.

Augusti är de flytande båtmässornas månad och vi har besökt ett flertal. Kanske har du också det och blivit inspirerad att skaffa något nytt? Det finns många saker att fundera över inför ett båtköp, utöver vad båten får kosta!

Många artiklar om att köpa båt börjar med att förklara vikten av en budget för själva båten, båttillbehör, försäkring, båtplats, upptagning och så vidare. Vi utgår från att du har koll på den ekonomiska biten och går istället rakt på tips och råd som hjälper dig att göra ett roligt och (lagom) välordnat båtköp!

Dröm om vad du vill ha och reflektera över vad du behöver

Bland det viktigaste och härligaste är att drömma om vad det är för båt man vill ha och sedan anpassa drömmen till sina egna speciella omständigheter. Du kanske drömmer om en liten smidig segelbåt men inser att du nog vill ha plats för rätt många personer ombord och faktiskt behöver något lite större med möjlighet till övernattning? Ett vanligt misstag är att köpa en båt som är för liten. Tänk igenom vilka som ska använda båten och hur samt hur båtvan besättningen är.

Några saker vi tycker är värt att fundera lite extra på!

  • Utrymme och lastkapacitet - hur stort behöver du ha det för att alla ombord ska få plats med sin packning?
  • Komfort - är bekvämlighet en viktig aspekt för dig? Vad kan och kan du inte tumma på i komfortväg?
  • Badbryggor - behövs det och vad bör de i så fall ha för storlek och placering?

Praktiska aspekter och lagar att beakta

Om det är viktigt för dig att köpa en båt med bra andrahandsvärde så bör du satsa på en serietillverkad båt av någon populär modell eftersom de är lättare att sälja vidare än mer annorlunda båtar. Kontrollera också att båten är CE-märkt om den är tillverkad efter år 1998 - annars är det inte lagligt för företag att sälja den vidare i Sverige vilket kan göra båten svårsåld. Se också efter så att båten inte har större motor än vad den är godkänd för och att service av båten är dokumenterad.

Sedan år 2015 är det olagligt att tömma septiktanken i svenska vatten. Om du köper en båt med toalett, se därför efter så att den går att tömma från däck.

Ny eller begagnad båt, från handlare eller privatperson

Du har ett gott stöd av Konsumentköplagen vid nybåtsköp och vid köp av begagnad båt från båthandlare. Vid nybåtsköp, läs igenom garantivillkoren noga! Vid begagnatköp bäddar du för ett tryggt båtköp genom att välja en handlare som är medlem i Sweboat - Båtbranschens Riksförbund.

Köp båten av dess ägare och ingen annan

Om du köper båt av en privatperson gäller Köplagen och ett större ansvar faller på dig som köpare. Du måste till exempel se efter så att du köper båten av den person som verkligen äger den - be att få se säljarens ID-kort så att du kan kontrollera den mot båtens dokument, till exempel säljarens köpebrev. Hos Larmtjänst kan du kontrollera om båten är anmäld som stulen.

Kontrollera båten noggrant innan köp

Gå igenom båten tillsammans med säljaren innan du köper. Använd gärna vårt Besiktningsprotokoll! Om du har vår båtförsäkring behöver du ha gjort en sådan gemensam kontroll tillsammans med säljaren och använt vårt besiktningsprotokoll för att vår garanti mot dolda fel ska gälla.

Om du inte vill kontrollera båten själv kan du anlita en besiktningsman som genomför kontrollen. Hör med ditt försäkringsbolag innan du köper om de har några rekommendationer eller krav rörande vilken typ av kontroll som ska genomföras eller vilken besiktningsman du ska anlita för att dina försäkringar ska gälla.

Dokumentera alltid köpet i ett Köpebrev.

Tillbehör

När man köper en begagnad båt följer ofta en mängd olika tillbehör med båten. Så är inte fallet när du köper nytt, så ta en ordentlig funderare på vilka tillbehör du behöver och när det passar dig att köpa in dem. Ska du göra det direkt vid båtköpet eller vill du shoppa i lugnare takt under vintern?

Båtförsäkring

Fundera över vad du behöver för båtförsäkring. Vill du kunna teckna tillägg som ger ersättning för skador som uppstått på grund av inre orsaker, på bland annat huvudmotor, bogpropeller och ankarspel? Ska du göra längre seglatser utom Norden och behöver utforma försäkringen för det? Är du en van båtförare som ska hålla dig i kända vatten räcker det kanske med en halvförsäkring.

Ta en titt på vår båtförsäkring redan nu så är du väl förberedd. Lycka till med båtköpet!

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!