Kontrollera din brandsläckare

Närbild på röd brandsläckares överdel.

Det är A och O att pulversläckaren fungerar när den behövs. Ett enkelt men nyttigt knep är att skaka om den med jämna mellanrum. Men vi har ännu fler tips åt dig!

En godkänd brandsläckare är en självklarhet ombord. Om din båt är längre än 10 meter måste det finnas två. Har du en pulversläckare? Ta då för vana att skaka om den nu och då. Då minskar risken för att pulvret klumpar sig, något som i hög grad försämrar släckningsförmågan.

Välj en större!

Kontrollera storleken på din släckare. Många satsar på en släckare på 2 kg men enligt Ricard Sjöström, skadechef vid Alandia, är det i minsta laget.
- Om en brand bryter ut uppstår stress och panik och man agerar inte alltid helt rätt. En släckare på 2 kg kan tömmas fort utan att man lyckats släcka branden. Satsa därför på en släckare på 6 kg eller ha flera släckare på 2 kg. Det ökar säkerheten, säger han.

 

Ett tips för vinterförvaringen: Förvara pulversläckaren liggande. Då är det lättare att komma ihåg att skaka om den innan du sätter den på plats ombord.

Brandfilt är bra

Ha också en brandfilt ombord. Det är en billig och bra investering. Den är lätt att använda och kan snabbt kväva en brandhärd, till exempel om det börjar brinna i textilier i samband med matlagningen.
Se också till att du har fungerande brand- och gasvarnare ombord.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!