Nu hugger fula fiskar också mitt på dagen

Under höstfisket kan det bli många fina fångster, men samtidigt rapporteras det om allt fräckare stölder.

En stöldvåg sveper över Sverige och i Stockholmsområdet bedömer polisen att båtstölderna ligger på rekordnivå.

– All time high, det här har vi aldrig sett. I Stockholm har stölderna ökat med drygt 45 procent, säger Rino Carlsson på Sjöpolisen till tidningen Mitt i Tyresö.

Det finns skäl att vara extra vaksam och tänka två gånger innan du lämnar båt och utrustning obevakad.

Tjuvarna blir allt mer vågade och rekar på bryggor under dagen. När de har bestämt sig för vad de ska stjäla kommer de tillbaka på natten och slår till. I många fall transporteras motorer och båtdelar ut ur Sverige.

– De säljs på andra marknader, säger Carlsson.

Med andra ord finns det skäl att vara extra vaksam och tänka två gånger innan du lämnar båt och utrustning obevakad. En båtförsäkring lindrar inte den känslomässiga förlusten av en stulen båt, men i alla fall den ekonomiska smällen.

Tips för höstfisket

Men om vi glömmer de tråkiga nyheterna för en stund och istället funderar över de bästa tricken för höstfisket På hösten gäller det att noggrant följa med både vattentemperaturen och vindriktningen. Tills havs spelar också vattenhöjden stor roll för var fisken gömmer sig.

Fiskeguiden Mikael Sarelin på Southwest Fishing Tours bjuder på sina bästa tips för abborre och gädda. På hösten rör sig abborren i stora stim runt undervattensgrund och Sarelin använder uteslutande småfiskimiterande shadjiggar.

– På hösten är mina favoritfärger genomskinligt röda, gula eller olika nyanser av grått. Längden ska vara kring 7–9 cm. När jag fiskar på 5–7 meters djup tycker jag att ett jigghuvud på cirka 15 gram fungerar bra. Abborren tycker om snabba rörelser, ta in linan med två tag, låt sedan linan slakna och jiggen sjunka till botten, upprepa med två nya tag. Det borde ge bra med abborre.

Vad gäller gäddan är Sarelins tips att modigt möta gammelgäddan i grunda vassbevuxna vikar med rejäla beten.

– Satsa på 15–25 centimeters beten, det tycker höstgäddan om!

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!