Appar för ett skönt båtliv

Skärmbild från spelet E-regata.

Om du läst artikeln Ska surfplattan med på sjön? och bestämt dig för att ta med surfplattan eller telefonen ut till havs, finns det en uppsjö av appar att utforska!

För de allra flesta är surfplattor och smarta mobiltelefoner numera självklara inslag i båten och det finns många roliga och användbara appar utöver navigationsverktygen. Är det just navigationsappar som intresserar dig, se vårt stora test av navigationsappar. För tips på fler appar, läs vidare!

ViVa

Pris: Gratis

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOS och Windows 10 Mobile

Det är alltid klokt att ha koll på sjöläget. Till havs är vädret ombytligt och det är ovärderligt att veta hur vind och vatten kommer att bete sig. Sjöfartsverkets app ViVa samlar information från över 100 väderstationer runt den svenska kusten. Genom appen får du en överblick av vindstyrka och vindriktning, vattennivå samt vattenström för den plats du bestämt dig för att utforska eller passera.

Kustväder

Pris: Gratis

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOS och Android

Kustväder är en app som ges ut av Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) och innehåller information om vågor, vind, vattentemperatur, ström och lufttryck. Kustväder ger dig en detaljerad tvådygnsprognos, möjlighet att dela din position om olyckan skulle vara framme och varningar för potentiellt farliga väderförhållanden. Bilder finns också för olika väderlekar, så att du lär känna havet bättre.

Är du medlem i SSRS kan du också passa på att ladda ned appen för medlemstidningen Trossen. För barn finns Trossen Junior, som bland annat innehåller spännande sjöräddningsserier.

E-regata

Pris: Gratis

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOS, Windows 10 Mobile och Android

När vinden har mojnat, om bottenfärgen håller på att torka eller väntan på broöppning känns lång så kan du med appen E-regata uppfylla drömmen om att tävla i en regatta. Ladda ned, logga på och tävla i realtid! Skaparna bakom E-regata har gjort sitt yttersta för att återge den unika känslan av att vara tävlingsdeltagare i en regatta för segelbåten J/70 och bland användarna finns allt från nyfikna noviser till salta sjöbjörnar.

SignalFlags Tool

Pris: 20 kr

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOS och Android

Har du ett set med signalflaggor men tampas med att hålla alla betydelser i huvudet? Ladda ned SignalFlags Tool och skriv in vad du vill signalera, så föreslår appen vilka flaggor du ska använda för att ditt budskap ska nå fram. Slå upp förbipasserande båtars flaggor i appen så får du hjälp att koda av dem!

Vissa flaggor är nödvändiga till sjöss. En viktig signalflagga är Dykare i vattnet. Vet du hur den ser ut? Om inte, ladda ned appen!

GoMarina

Pris: Gratis

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOS och Android

Läste du vår artikel om fina gästhamnar och blev inspirerad? Då kan du få användning av GoMarina. Du kan betala hamnavgifter direkt i appen och slipper leta hamnkontor.

Mulle Mecks båtar

Pris: 30 kr

Finns för: Surfplattor och telefoner med iOSFör de yngre besättningsmedlemmarna kan båtprat lätt flyga över huvudet. Spelet Mulle Mecks båtar är en fin ingång för ett barn att odla ett eget intresse för båtar.

Det passar för barn i åldern 2-7 år.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!