Båten sjönk vid bryggan

Orange skopa mot vit bakgrund.

Samtalet från polisen kom mitt i bilsemestern. ”Har ni hus på Värmdö och en brygga med förtöjd båt?” Polisens besked blev en kalldusch. Båten hade fyllts med vatten och sjunkit. 

Båtägaren packade bilen för några dagars bilsemester och körde iväg. Hans båt låg tryggt förtöjd vid den egna bryggan på samma sätt som den gjort i flera år. Men sedan börjar det hända saker. Det sköna sommarvädret förvandlas till ett våldsamt oväder med storm och regn. När stormen har bedarrat upptäcker en granne att båten ligger under vatten. Den syns knappt. Polisen kontaktas och de spårar upp båtägaren.

– Det hårda regnet hade tryckt ner kapellet över sittbrunnen. Allt mer vatten samlades i båten, som inte är självlänsande. Till slut sjönk den, säger båtägaren.

Goda råd och öppen dialog

Båtägaren ringde omgående Alandia Båtförsäkring och fick rådet att kontakta en rekommenderad bärgare. Båten lyftes upp och transporterades till ett varv i närheten. Budet från mekanikerna: Ingenting att rädda. Motorn var förstörd och träet i inredningen hade svällt upp.

– Försäkringsbolaget Alandia erbjöd sig att lösa in båten till dagens marknadsvärde. Jag accepterade budet, även om jag tyckte att min båt borde ha varit värd något mer. Den var mycket välskött och lite använd. Men vi hade en öppen och bra dialog och jag förstod Alandias argument.

Fick tillbaka sin årspremie

En vecka efter samtalet från polisen var fallet avslutat och ersättningsfrågan avklarad.

– Allt gick snabbt och korrekt. Dessutom betalade Alandia automatiskt tillbaka den försäkringspremie som jag hade betalat för ett år framöver. Jag hade inte ens tänkt på att ordna den saken, säger båtägaren.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!