Lömskt fel ledde till motorhaveri

Vit båt glider genom ljusblått vatten.

Under höstens sista båttur märkte Lars Borenius att något var fel.
-Vi kunde lika gärna ha fått motorstopp ute till havs!

Under höstens sista båttur märkte Lars Borenius att något var fel. Väl på land upptäcktes sönderrostade lager i drevet och hela motorn måste repareras för 100.000 kronor.

Lars Borenius i Karlstad har haft båt hela sitt vuxna liv och vistas flitigt på sjön. I fjol blev det till exempel en lång tur på över fem veckor från Vänern via Göta kanal till Hudiksvall via Åland och tillbaka igen i familjen nuvarande motorbåt, en Forbina 36 Fly.

”Vi kunde lika gärna ha fått motorstopp ute till havs!”

Innan båten togs upp till hösten körde Lars en tur på Vänern och märkte att något inte var som det skulle. Båten skakade som den inte gjort tidigare, speciellt när han girade.
På land undersöktes båten extra noga och då upptäcktes vatten i motorrummet – där det givetvis ska vara helt torrt. Det i sin tur hade lett till att ett lager i drevet i princip var helt borta, det var sönderrostat.

– Det var fem före ett tvärstopp. Tur i oturen för oss var att vi hann i land och att säsongen var över, men vi kunde lika gärna ha fått motorstopp ute till havs, säger Lars Borenius.

Kanske under lång tid

Hur länge det hade funnits vatten i motorrummet är oklart – det kan ha varit länge – men det kan ha trängt in i samband med renspolning av sittbrunnen. Boven i dramat visade sig senare vara den automatiska länspumpen som brunnit.

– Det är svårt att med blotta ögat kontrollera utrymmet under motorn. Man kan bara lita på att länspumpen fungerar – och det gjorde den alltså inte. Den ska också slå ifrån när den inte är igång, men av någon anledning hade den stått på on-läge hela tiden och därför brunnit, säger Lars Borenius.

Snabbt och hjälpsamt

Båten var försäkrad hos Alandia Båtförsäkring och när Lars ringde bolaget för att diskutera skadan var bemötandet hur hjälpsamt som helst.
– Det var inget snack alls utan jag fick rådet att sätta igång reparationen och Alandia stod för kostnaden, förutom min självrisk, säger han.

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!