Möte i trång farled slutade illa

Botten på en upplyft båt i förgrunden med båtar i hamn i bakgrunden.

Robert Magnusson körde sin 40 fots motorbåt i en trång farled på Vänern. När han mötte en annan båt ville han undvika en farlig situation och valde att backa. Men det slutade illa. Han körde på grund och motorskadorna blev omfattande. Den planerade båtsemestern på fem veckor måste ställas in.

I somras skulle Robert Magnusson med fru och två döttrar fira semestern som de brukar – på Vänern i familjens 40 fots Forbina. De började semestern som de gjort många gånger tidigare och körde från Öckerö på västkusten genom Göta älv till Vänern. 

De nådde Vänern under den andra semesterdagen. Det blåste kraftigt och därför valde Robert en rutt som var ny för honom och som gick i en skyddad farled i Lurö skärgård.

- Den var väldigt trång med grynnor på båda sidor. Jag körde 2-3 knop när vi mötte en båt. Min båt var betydligt större och jag ville vara hygglig. Valde därför att backa för att undvika en farlig situation men jag hamnade på fel sida av en markering och gick på grund, säger han.

Ordentlig smäll

Det small till ordentligt men båten blev inte stående på grundet utan gled över det.- Visst blev det en uppjagad stämning ombord men det var ingen akut fara. Båten tog inte in vatten, säger Robert.Däremot blev det snabbt klart att motorerna skadats på något sätt. En av dem var helt ur funktion, ingenting hände när han gasade.- Vi tog oss till närmaste hamn på en motor och fick kontakt med Sjöräddningen som skickade ut en dykare. Han konstaterade att skadorna på ett drev var så omfattande att de inte gick att laga där och då.

Snabbt besked

Båten var försäkrad hos Alandia Båtförsäkring.- Det tog mig endast en halv timme – trots att det var lördag eftermiddag – att få ett klart besked av Alandia. Båten fördes till ett varv i Lidköping och Alandia skötte alla kontakter med varvet. Det var raka rör hela vägen och inget tjafs. Det kändes bra mitt i eländet, säger Robert.Reparationen tog lång tid och familjen fick tillbaka båten först i september. Då var semestern sedan länge över.- Som ett litet plåster på såren fick jag 15.000 kronor för att båtsemestern ställdes in. Det hade jag inte alls räknat med, jag visste inte ens att en sådan ersättning ingick i min försäkring, säger Robert Magnusson.

Med Alandias båtförsäkring har du skydd mot grundstötning både i farled och utanför. 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!