Björns kamera filmade dramatiskt skoterhaveri

Två händer med torrdräktshandskar sträcker sig upp mot en mulen himmel, en av dem håller en walkie-talkie. Havet skymtar under dem och långt i bakgrunden syns horisonten.

Björn Alexanderson körde ensam på sin vattenskoter i Stockholms skärgård. Plötsligt skakade motorn till och dog. Några sekunder senare syns endast skoterns nos ovanför vattenytan. Och räddningen skedde inför Björns påslagna hjälmkamera!

”Mayday, mayday. Sigurd David 2389. Jag ligger i vattnet på sjunken vattenskoter strax söder om Grinda. Kom.”

Först får Björn Alexanderson ingen kontakt, han befinner sig i radioskugga. Men när han har simmat närmare land svarar Sjöräddningen och lovar skicka hjälp.

– Jag har flytväst och torrdräkt men börjar bli stel, säger Björn till Sjöräddningens radiooperatör.

Hans räddning blir ändå en fritidsbåt som kommer på fjärden.

Kamera på hjälmen

All den här dramatiken är väldokumenterad. Björn hade nämligen en kamera på hjälmen som filmade de dramatiska minuterna när han låg i det 11-gradiga vattnet och försökte få kontakt med Sjöräddningen. På filmen ser man att bara fören av vattenskotern sticker upp ovanför vattenytan.

Hörde ett kraschljud

Den här majmorgonen var Björn på väg till en träff med andra vattenskoterägare och körde i 55 knop. Plötsligt hörde han ett kraschljud från motorn och sedan stannade den.

– Det gick från 55 knop till noll på några meter.

Motorn hade av någon anledning börjat ta in vatten, vilket ledde till ett totalhaveri. Den skakade till rejält innan den stannade. Det i sin tur ledde till att en genomföring till impellern slogs sönder, vatten strömmade in och skotern sjönk på några ögonblick.

Kunnig på sjön

Björn säger att han låg i vattnet 7–8 minuter innan han fick kontakt med Sjöräddningen och ytterligare knappt 20 minuter innan fritidsbåten kom.

– Egentligen var jag inte orolig på allvar. Jag är hyfsat välutbildad på navigation och sjövett och jag hade bra säkerhetsutrustning. Dessutom är jag dykare och bra på att simma och hade både flytväst och torrdräkt.

Han fortsätter:

– Men visst funderade jag, Håller jag på och drunknar nu? Man stelnar snabbt i så kallt vatten. När jag väl satt i fritidsbåten kunde jag inte röra mina ben.

Föredrar torrdräkt

Så vad lärde han sig av händelsen?

– Se till att ha nödutrustning tillgänglig och välskyddad. Jag hade telefonen i handskfacket som inte ens var stängt ordentligt. Den låg och flöt i vatten och var obrukbar. Jag hade till all lycka VHF-radio men det brukar inte höra till grundutrustningen för vattenskoteråkare.

Rätt klädsel vållar alltid debatt bland vattenskoteråkare. Vad anser Björn, torrdräkt eller flytoverall?

– Jag föredrar helt klart torrdräkt. Du är mer rörlig och kan simma i en sådan. I en flytoverall är det mycket svårt att ens simma till en vattenskoter som driver iväg.

Aldrig ensam

Vidare uppmanar Björn andra skoterförare att aldrig åka ensamma.

– Många säger att de bara kör inomskärs men det kan vara riskabelt långt till närmaste land ändå. I mitt fall var det cirka 700-800 meter. Det är inte heller lätt att avgöra åt vilket håll det är bäst att börja simma. Vidare rekommenderar jag VHF-radio om du åker under lågsäsong eller på kvällar och nätter när få andra båtar är ute.
 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!