Härlig höst på vattenskotern

Bilden visar två vattenskoteråkare iklädda våtdräkter, flytvästar och hjälmar. En sitter i bakgrunden på en svart och grön vattenskoter på havet och en befinner sig i förgrunden och ser rakt in i kameran genom vattenskoterglasögon.

Skärgården är aldrig så vacker som nu och rätt förberedd är det lika härligt att åka vattenskoter trots att kvicksilvret sjunker. Här får du alla tips du behöver för en skön höstsäsong.

1. Klä dig rätt

– Det enda som egentligen stoppar användningen av vattenskotrar här uppe i Norden är isen. Både tidig vår och sen höst är det otroligt fint att röra sig ute i skärgården. Med rätt sorts utrustning håller man sig varm och så länge man är varm så har man kul, säger Thomas Fagerstedt på JetSki Åland.
Under hösten ökar kyleffekten snabbt när du når högre hastigheter. Huvud och händer är särskilt utsatta så se till att ha hjälm, handskar och vattenskoterglasögon som skyddar dig mot fartvinden.
– På kroppen funkar en tjockare helkroppsvåtdräkt bra även när vattentemperaturen ligger så lågt som +10 till +15 grader. När det blir kallare än så behöver man gå över till torrdräkt, säger Thomas.

2. Var alltid två

Trafiken minskar i skärgården på hösten så om du faller i är det viktigt att du har en kompis med som kan hjälpa dig upp. Det mest kritiska för en person som hamnat i vattnet är nedkylning, hypotermi. Kroppen är smart funtad och börjar med att stänga ner verksamheten i de yttre extremiteterna så det blir snabbt svårt att ta sig upp på egen hand.

3. Håll kontroll

Håll dig nära land och tänk en extra gång på vad som skulle hända om du föll i just där du är. Undvik stora fjärdar, i synnerhet om du åker utan sällskap. Var noga med att kontrollera väderförutsättningarna, vindriktningen och vindstyrkan.

4. Vakta din vattenskoter

Hösten är högsäsong för stölder så om du förvarar din vattenskoter på en brygga eller ramp gäller det att ha skotern under noggrann uppsikt. Dessutom drar höststormarna in. Om du bara litar på din låskätting kan några vindbyar få skotern att glida ner i vattnet från vattenskoterbryggan. Kom ihåg att alltid säkra förtöjningen med ett rep.

Försäkring för vattenskoter

Vi har en effektiv och prisvärd försäkring för vattenskoter, läs mer och köp direkt på webben.

Följ oss på Facebook

Gilla oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook så hjälper vi dig att hålla båtinspirationen uppe och båten i skick!