Alandias personal lutade över plotter i båt.

Vi testar vad andra lovar

Alandia synar båt- och sjölivsbranschen i sömmarna. Vi testar utrustningen du litar på ombord.

Viktiga insikter med Alandias plottertest

Vi testade sex av de vanligaste plottrarna i prisklassen 25.000 till 38.000 kronor, alltså plottrar som våra kunder använder i lite större båtar. Plottertestet gav oss fyra viktiga insikter. Med dem i bakhuvudet gör du säkert ett klokt val.

  • Frossa inte i funktioner

Tänk noggrant igenom vilka funktioner du behöver i din plotter. Lär dig varje funktion så att du obehindrat kan använda plottern under alla förhållanden till sjöss.

  • Lita inte på vad du ser

Både när du köper en plotter och när du använder den ska du vara kritisk. Det största misstaget du kan begå är att blint lita på skärmen. Att allt ser ut att vara korrekt är inte det samma som att allt verkligen är korrekt.

  • Glöm inte papperssjökortet hemma

Elektroniska sjökort ersätter inte ett rättat papperssjökort. En plotter är en komplettering. Riktigheten och kvaliteten i den digitala sjökortsinformationen varierar mycket beroende på när sjömätningen har gjorts. Många vet inte att stora områden har sjömätts före 1940 med handlod.

  • Undvik överraskningar

Elektroniska sjökort finns i två format: vektoriserade eller rastrerade. Vektoriserade sjökort har mycket information och anpassningsmöjligheter, men de kan innehålla fel och ha funktioner och effekter som förvirrar dig. Rastrerade sjökort är digitala kopior av papperssjökort. Funktionerna är färre men du ser alltid fullständig information på skärmen.

Om du inte är en erfaren navigatör är vår rekommendation att du använder ett rastrerat sjökort i din plotter.

 

 

Få offert på Alandias Båtförsäkring