PWC Cruising Day

Lördag den 13 juni bjuder RIB Extreme Racing på en härlig heldag genom Stockholms skärgård – med säkerhet och gemenskap i fokus

Niklas Ohlsen från RIB Extreme Racing är projektledaren bakom PWC Cruising Day, ett heldagsevent med vattenskotrar genom Stockholm fantastiska skärgård.

Niklas är van vid att arrangera stora vattenskoterevent men det här är första gången då fokus ligger på skön cruising i måttligt tempo – behaglig körning både för miljön och för alla deltagare. ”Jag vill skapa en upplevelse i vår fantastiska skärgård, vi kör i behagligt tempo som passar alla vattenskotermodeller och förare. Säkerhet är av absolut högsta prioritet för mig”, säger Niklas.

Vad är PWC Cruising Day?

PWC Cruising Day (PWC står för Power Water Craft) startar på lördag morgon vid Strandsbryggan Sea Club. Efter frukost, samling och säkerhetsgenomgång åker vattenskotrarna ut längs Djurgårdskanalen. Ruttens detaljer vill Niklas gärna hålla för sig själv ännu men det lovas riktiga skärgårdspärlor längs vägen. En lyxig lunch ska ätas på Linanäs Krog på norra Ljusterö och dagen avslutas på Fjäderholmarna. ”Så för er alla som tänker åka båt eller annars hänga i skärgården på lördag, vinka gärna till och njut av dagen tillsammans med oss”, hälsar Niklas.

Tips om gott uppförande på en vattenskoter

Alandia har valt att sponsra eventet just för att uppmärksamma ett gott beteende hos vattenskoterförarna – ett beteende som värnar om allmänheten och miljön.

För oss på Alandia är det viktigt att informera och tipsa om preventiva beteenden som förebygger skador och främjar ett tryggt och säkert sjöliv. Niklas Ohlsen ger tips till dig som går i tankar om att hyra eller köpa en egen vattenskoter i sommar:

  • Öva i praktiken, fråga gärna säljaren om en praktisk övningsstund på vattnet.
  • Se till att ha grundläggande kunskaper i navigation, till exempel förarintyg.
  • Använd dig gärna av lågeffektsläge, så kallad learning mode när du lär dig att köra eller när ni sitter flera personer på vattenskotern. I learning mode ökar hastigheten stadigt och den överskrider aldrig 30 knop. 
  • Ta det lugnt, njut av den vackra skärgården och ha respekt för andra på sjön.

Fördelar med vattenskoter

Dagens vattenskotrar är tack vare dess effektiva fyrtaktsmotorer ofta tystare än till exempel styrpulpetbåtar, de drar också relativt lite bensin. En orsak till att vissa människor tycker illa om vattenskotrar kan vara att de inte anses ha något praktiskt syfte, till skillnad från en motorbåt. Vattenskotern kan dock också vara ett transportmedel, precis som en mindre motorbåt. ”Med vattenskotern är det enkelt att göra skårgårdsutflykter och man kommer lätt in i grunda, lugna vikar. Den här typen av aktivitet lockar en äldre målgrupp skärgårdsvänner, 50+ upp till 70 år,” avslutar Ohlsen.

Läs mer om PWC Cruising Day: https://www.ribextremeracing.se/pwc-endurance