Alandias personal lutade över plotter i båt.

Vi testar vad andra lovar

Alandia synar båt- och sjölivsbranschen i sömmarna. Vi testar utrustningen du litar på ombord.

Tågvirkestest

Det finns ett vedertaget sätt att testa tågvirke: Linan läggs upp på en stor trumma och sedan belastas alla fibrer i linan jämt. Vi gjorde ett avsteg från branschens standard. Istället fäste vi linan som båtägare gör, med dubbelt halvslag om egen part. Sedan provade vi hur mycket linan höll och hur mycket den töjde.

Den uppgivna hållfastigheten är inte alltid densamma som när du förtöjer. Ändå vågar vi påstå att du kan vara lugn. Till och med den lina som klarade sig sämst i vårt test håller över två ton – i alla fall när den är splitterny. Så en trygg förtöjning hänger på pollaren eller båtringen, de ger troligen upp innan din förtöjningslina kastar in handduken.

Våra tips

  • Använd en treslagen eller kvadratflätad lina av polyestersilke.
  • Använd en ryckdämpare med förtöjningslinan. Tillverkarna försöker bygga in ryckdämpare men vi är inte övertygade om att produkterna håller över tid.
  • Undvik linor av polypropylen. De är inte UV-beständiga och har därför kort livstid.
  • Lägg alltid ett extra halvslag om båten ska ligga förtöjd under en längre tid.
  • Välj tillverkare med certifiering som borgar för jämn tillverkningskvalitet (ISO 9001) och miljövänlig verksamhet (ISO 14001).

Läs om vår båtförsäkring

Vår båtförsäkring täcker de flesta skador som kan drabba din båt och gäller året runt – vid färd, transport och förvaring. Den gäller oavsett vem som kör och utöver båten är även jolle och båttillbehör försäkrade. Läs mer om vår båtförsäkring.