Vattenskoter stals från garageuppfart

Närbild på vattenskoternos i skymningsljus.

Vattenskotern togs upp en söndag och ställdes på garageuppfarten där den låstes fast på flera sätt. Dagen efter blev den stulen – med vagn och allt.
– Jag hade maximal otur. Flera skotrar stals samtidigt i grannskapet, säger Magnus Persson i Saltsjöbaden.

Familjen Persson hade ägt sin skoter i två veckor och haft den i Bullandö Marina på Värmdö där också deras båt ligger. En söndag i augusti tog de skotern på vagn till hemmet i Saltsjöbaden för att dottern skulle kunna köra på sjön som ligger i närheten. Vagnen, som var försedd med ett godkänt dragskolås, ställdes på garageuppfarten. Skotern var fastsurrad på vagnen med en låst kedja som gick genom hjulen och dessutom runt en stolpe vid garaget. Men på måndag när Magnus Persson kom hem från jobbet var skotern borta.

– Min första tanke var att dottern hade fått hjälp av grannen att flytta den till sjön och att hon var ute och körde. Sedan såg jag den kapade kedjan, säger han.

På dagen

Där familjen bor står husen tätt och stölden skedde någon gång mellan klockan åtta på morfonen och och kvart i fem på eftermiddagen, alltså mitt på ljusan dag. Men många av grannarna var på jobb eller fortfarande på semester.

– Vår garageuppfart syns från en större och mer trafikerad väg, konstaterar Magnus Persson.

Med facit i hand säger han att han var tanklös som ställde vattenskotern på en så synlig plats.

– Men det handlade om knappt ett dygn. Det var maximal otur att tjuvarna hann få syn på den just då. Men de var tydligen ute på en raid i området. Polisen sade att flera skotrar blev stulna i området vid samma tidpunkt.
Polisens teori är att skotern med vagn kördes upp på en större trailer eller rakt in en skåpbil.

Fick ersättning

Skotern var försäkrad hos Alandia Båtförsäkring. Enligt villkoren får en skoter inte stå obevakad längre än 48 timmar och då ska den helst förvaras inomhus i ett låst utrymme eller övertäckt på en undanskymd plats, till exempel bakom ett hus.

– Men eftersom det knappt hade gått ett dygn och den var låst enligt alla konstens regler fick jag den ersatt. Alandias hantering av fallet gick snabbt och smidigt. För några år sedan blev min GPS stulen från båten och det var samma sak då. Alandia gjorde en snabb och rimlig bedömning av GPS-en som var flera år gammal och jag var nöjd med den ersättning jag fick, säger Magnus Persson.