Skydda din vattenskoter!

  • Rejäla och anpassade lås
  • Egen märkning
  • Skyddad förvaring

Det är tre topptips när det gäller att skydda sin vattenskoter från att bli stulen. Något som dessvärre händer alltför ofta.

Enligt Sjöpolisen i Stockholm stjäls alltfler vattenskotrar. Försök därför vara steget före – gör det så svårt som möjligt att stjäla just din skoter!

Tips 1.

Lämna aldrig din vattenskoter olåst. När skotern står på land skall handsken på trailern låsas med ett rejält lås. Skotern skall dessutom låsas fast på vagnen med kätting och rejält lås – helst så att kättingen går genom ramen och i fälgen på ena däcket och i tillägg vid ett fast föremål i närheten, exempelvis ett träd.
En vattenskoter ska ligga förtöjd endast kortare stunder vid en brygga. Om den gör det ska du helst ha den under uppsikt. Lås fast den med en kätting i bryggan om du lämnar platsen.

Tips 2.

Satsa på någon form av id-märkning. Flera säkerhetsbolag erbjuder både synlig och dold märkning.

Tips 3.

Dokumentera din skoter. Fotografera den, anteckna eventuella kännetecken och ha ordning på alla dokument som hör till din vattenskoter.

Tips 4.

Se till att skotern står säkert på land. Ställ den helst i ett låst utrymme. Om ett sådant saknas bör den placeras så undanskymt som möjligt, till exempel bakom huset eller under en presenning. Skotrar, som stått låsta på garageuppfarter, har stulits från tätbebyggda bostadsområden ­– mitt på dagen. De kan köras upp på större släpvagnar eller in i skåpbilar med vagn och allt.

Till sist.

Tänker du köpa en vattenskoter i andra hand? Många stulna får ny identitet och säljs vidare på den öppna marknaden.
Följ följande råd för att undvika att köpa en stulen vattenskoter:

  • Kontrollera säljarens id och adress – begär alltså namn, personnummer och adress.
  • Begär att få instruktionsbok, reservnycklar och servicebok.
  • Kontrollera var vattenskotern varit försäkrad.
  • Kontrollera hos polisen eller Larmtjänst om skotern är antecknad som stulen.

Läs mer om Magnus Persson i Saltsjöbaden som inte trodde sina ögon när han kom hem och vattenskotern, som han ställde på garageuppfarten dagen före, var borta.